Sposób przygotowania:
Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami
Na początku grzybki suszone zmielamy przez maszynkę do miski. Następnie ugotowaną kapustę kiszoną też zmielamy przez maszynkę i wrzucamy do miski. Łączymy razem ze sobą grzyby i kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jajko i po trochę wlewamy wody, wyrabiamy. Wodę nastawiamy na pierogi i wsypujemy łyżkę soli tą dodatkową. Barszcz czerwony w proszku wsypujemy do wody. Mieszamy i przyprawiamy. Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy koła. Na koła nakładamy farsz, dobrze sklejamy rogi i zwijamy rogi do środka (tak jak na uszka). Ugotowany barszcz czerwony odstawiamy z ognia. Uszka wrzucamy do gotującej się wody i wlewamy olej. Uszka gotujemy tak dlugo az wyjda na wierzch. Ugotowane uszka odcedzamy na durszlaku i przekładamy do naczynia. Na talerz nakładamy uszka i zalewamy je barszczykiem. Smacznego :)
msewka
julcia12437
Uszka gotuję tyle czasu aż wyjdą na wierzch (tak jak pierogi). Kapustę gotuję w samej wodzie (posolonej 1 łyżką soli). Polecam, ten barszczyk z uszkami jest pyszny. Dzisiaj robię go znowu na obiadek, bo moje dzieci go uwielbiają :)
Patka123
MagdaMM
Jaki barszcz czerwony wlewamy do wody ??? i mieszamy.Chyba miał być w proszku...Kolejny niedopracowany przepis z błędami ....
julcia12437
Normalny przepis, dopracowany! Każdy chyba wie, że jak jeszcze nie gotowałam barszczu to chodzi o ten w proszku aby go teraz ugotować. Najpierw moczę grzyby i kładę na papier aby odsączyć a później mielę.
MagdaMM
Czyli namoczonych grzybów nie gotujesz tylko mielisz ??
Babciagramolka
Chyba jednak nie do końca rozumiesz o co pytającym chodzi. Jeśli u,zywasz barszczu w proszku to nie wlewasz go do wody tylko wsypujesz. Nie potrzeba do niego soli czy vegety bo bedzie za słony.
Grzyby suszone do uszek nie wystarczy namoczyć- trzeba ugotować i dopiero takie zmielić .
Proponowała bym by jak już się poświęcasz z klejeniem uszek ugotować w tym czasie prawdziwy barszcz z buraków ( moze być na samych warzywach i smaku z gotowania grzybów) - sama zobaczysz różnicę miedzy nim a tym z proszku.