julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Barszcz czerwony z leśnymi uszkami, czyli uszka zrobione z leśnych grzybków. Polecam :)

Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami

 

  • Ciasto na uszka:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • Farsz na uszka:
  • 30 dag leśnych grzybów suszonych
  • 1 kg kapusty kiszonej ugotowanej dzień wcześniej
  • sól
  • pieprz
  • Barszcz czerwony:
  • 1 opak. barszcz czerwony Winiary
  • Vegeta czerwona
  • pieprz
  • + 1 łyżeczka soli
  • + 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami
Na początku grzybki suszone zmielamy przez maszynkę do miski. Następnie ugotowaną kapustę kiszoną też zmielamy przez maszynkę i wrzucamy do miski. Łączymy razem ze sobą grzyby i kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jajko i po trochę wlewamy wody, wyrabiamy. Wodę nastawiamy na pierogi i wsypujemy łyżkę soli tą dodatkową. Barszcz czerwony w proszku wsypujemy do wody. Mieszamy i przyprawiamy. Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy koła. Na koła nakładamy farsz, dobrze sklejamy rogi i zwijamy rogi do środka (tak jak na uszka). Ugotowany barszcz czerwony odstawiamy z ognia. Uszka wrzucamy do gotującej się wody i wlewamy olej. Uszka gotujemy tak dlugo az wyjda na wierzch. Ugotowane uszka odcedzamy na durszlaku i przekładamy do naczynia. Na talerz nakładamy uszka i zalewamy je barszczykiem. Smacznego :)
Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami
Dzień wcześniej ugotowaną kapustę zmielamy przez maszynkę.
Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami
Ugotowany czerwony barszczyk ściągamy z ognia.
Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami
Ugotowane uszka odcedzamy na durszlaku. :)
Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami
Najpierw nakładamy uszka a następnie zalewamy je barszczykiem.