Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Wigilijny makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast zwykłego makowca, możesz przygotować trochę w inny sposób, który swym wyglądem zaskoczy gości, jak również będzie ozdobom świątecznego stołu. Genialny prosty i szybki w przygotowaniu przepis na wyjątkowy deser dla każdego i na każdą okazje.

Wigilijny makowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wigilijny makowiec

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny makowiec

I

Wigilijny makowiec
Wszystkie składniki oprócz masy makowej, łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.

1. Mleko lekko podgrzewam, wsypuję do mleka cukier i drożdże pokruszone. Dokładnie mieszam, dodaję żółtka jajek, wsypuję mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.

II

Wigilijny makowiec
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na cztery części.

2. Po tym czasie wykładam ciasto na oprószony blat mąką i dzielimy na cztery części.

III

Wigilijny makowiec
Rozwałkowanie ciasta w koła i przygotowanie masy makowej.

3. Każdą część ciasta rozwałkowuję w koła 30 cm.
4. Dwa białka z jajek ubijam, łączę z masą makową.
5. Pierwszą część ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję 1/3 masą makową.

IV

Wigilijny makowiec
Przekładnie placków z ciasta z masą makową.

6. Układam kolejną rozwałkowaną porcję ciasta, smaruję połową masy makowej.
7. Przykrywam trzecim blatem ciasta, smaruję pozostałą masą makową.

8. Na wierzch układam ostatni kawałek ciasta.
9. Na środku zaznaczam szklanką okrąg.

V

Wigilijny makowiec
dzielenie ciasta na 12 części.

10. Za pomocą ostrego noża, zaczynając od miejsca zaznaczonego szklanką, dzielę ciasto na 12 części.

VI

Wigilijny makowiec
zwijamy każdy kawałek ciasta i pieczemy.

11. Następnie każdy kawałek ciasta zwijam dwa razy do środka.
12. Piekę 20 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku.

VII

13. Gotowe.
14. Smacznego.