Sposób przygotowania:
Wigilijny makowiecI
1. Mleko lekko podgrzewam, wsypuję do mleka cukier i drożdże pokruszone. Dokładnie mieszam, dodaję żółtka jajek, wsypuję mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
II
2. Po tym czasie wykładam ciasto na oprószony blat mąką i dzielimy na cztery części.
III
3. Każdą część ciasta rozwałkowuję w koła 30 cm.
4. Dwa białka z jajek ubijam, łączę z masą makową.
5. Pierwszą część ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję 1/3 masą makową.
IV
6. Układam kolejną rozwałkowaną porcję ciasta, smaruję połową masy makowej.
7. Przykrywam trzecim blatem ciasta, smaruję pozostałą masą makową.
8. Na wierzch układam ostatni kawałek ciasta.
9. Na środku zaznaczam szklanką okrąg.
V
10. Za pomocą ostrego noża, zaczynając od miejsca zaznaczonego szklanką, dzielę ciasto na 12 części.
VI
11. Następnie każdy kawałek ciasta zwijam dwa razy do środka.
12. Piekę 20 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku.
VII
13. Gotowe.
14. Smacznego.
lukrowanepierniczki