eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto Eli potrójnie owocowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrobiłam szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Całość posypałam orzechami i polałam miodem.

Ciasto Eli potrójnie owocowe

Składniki:

Ciasto Eli potrójnie owocowe

ciasto

  • szklanka - 250 ml

 

owoce

dodatki

Sposób przygotowania:

Ciasto Eli potrójnie owocowe

przygotowanie ciasta

Ciasto Eli potrójnie owocowe
Roztopioną margarynę ostudzić i połączyć wszystkie składniki ciasta.

Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski przez sitko. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę. Wszystko razem zagnieść.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto Eli potrójnie owocowe
Tortownicę wylepić ciastem i włożyć do lodówki na 30 minut.

Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno i brzeg ciastem i włożyć do lodówki na 30 minut.

przygotowanie owoców

Ciasto Eli potrójnie owocowe
Śliwki bez pestek pokroić na trzy części każdą połówkę.

Śliwki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Każdą połówkę pokroić na 3 części.

przygotowanie owoców cd

Ciasto Eli potrójnie owocowe
Pokroić opłukane gruszki w plastry po usunięciu gniazd nasiennych.

Gruszki opłukać przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne i ogonki pokroić gruszki razem ze skórką na grube plastry.

przygotowanie owoców cd

Ciasto Eli potrójnie owocowe

Jabłka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Z jabłek usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić jabłka w grube plastry.

przygotowanie orzechów

Ciasto Eli potrójnie owocowe

Orzechy łuskane pokroić.

pieczenie ciasta

Ciasto Eli potrójnie owocowe

Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Na brzegu tortownicy ułożyć śliwki, potem gruszki i na środku jabłka.

Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ) . Piec ciasto przez 45 minut.

pieczenie ciasta cd

Ciasto Eli potrójnie owocowe

Ciasto wyjąć , posypać orzechami i polać miodem. Włożyć ciasto do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut do suchego patyczka. Ciasto ostudzić i podawać.

Smacznego!