Sposób przygotowania:
Ciasto Eli potrójnie owocoweprzygotowanie ciasta
Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski przez sitko. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę. Wszystko razem zagnieść.
przygotowanie ciasta cd
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno i brzeg ciastem i włożyć do lodówki na 30 minut.
przygotowanie owoców
Śliwki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Każdą połówkę pokroić na 3 części.
przygotowanie owoców cd
Gruszki opłukać przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne i ogonki pokroić gruszki razem ze skórką na grube plastry.
przygotowanie owoców cd
Jabłka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z jabłek usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić jabłka w grube plastry.
przygotowanie orzechów
Orzechy łuskane pokroić.
pieczenie ciasta
Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Na brzegu tortownicy ułożyć śliwki, potem gruszki i na środku jabłka.
Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ) . Piec ciasto przez 45 minut.
pieczenie ciasta cd
Ciasto wyjąć , posypać orzechami i polać miodem. Włożyć ciasto do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut do suchego patyczka. Ciasto ostudzić i podawać.
Smacznego!
SylaUla
eli_555
Dziękuję.