aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Winogronowo- brzoskwiniowy puch

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rewelacyjny wypiek na lato! Super owocowe masy z winogronem i brzoskwiniami, a wierzch ciast jest tak słodki, lubię go najbardziej!

Winogronowo- brzoskwiniowy puch Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Winogronowo- brzoskwiniowy puch

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżka oleju
  • Masa:
  • 1 puszka kajmaku o smaku kakaowym
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szkl wody
  • 2 śnieżki
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki kiwi
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 kiść winogrona zielonego
  • 3-4 brzoskwinie
  • 5 herbatników

 

Sposób przygotowania:

Winogronowo- brzoskwiniowy puch
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy olej i ocet. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Biszkopt jasny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny. Chłodny przekrawamy na pół, albo pieczemy osobno 2 placki po 4 jajkach. Masa: Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Masę krówkową miksujemy i dodajemy do niej gorącą żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl wody. Miksujemy. Dodajemy porcjami do niej ubitą śmietanę. Masę można robić z połowy składników, jest również wystarczająca wtedy jej ilość. Galaretki pomarańczowe wykonujemy jak na opakowaniu napisane. Studzimy i dodajemy do nich obrane i pokrojone na cząstki brzoskwinie. Tak samo robimy zieloną galaretkę tylko dodajemy winogrono pokrojone w kawałeczki. Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny- tężejąca galaretką z winogronem- biszkopt ciemny- tężejąca galaretka z brzoskwiniami- biszkopt jasny- masa- połamane herbatniki
Winogronowo- brzoskwiniowy puch
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Winogronowo- brzoskwiniowy puch
Zieloną galaretkę robimy wg. przepisu na opakowaniu i studzimy i dodajemy winogrono pokrojone w kawałeczki.
Winogronowo- brzoskwiniowy puch
Masę krówkową miksujemy dokładnie mikserem.
Winogronowo- brzoskwiniowy puch
Do masy krówkowej i żelatyny dodajemy ubitą śnieżkę.