nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Wiosenna frittata

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka i pyszna kolacja na ciepło.

Wiosenna frittata Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiosenna frittata

 

  • 5 małych jajek (rozmiar S)
  • 1 parówka
  • 3 większe pieczarki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • garść startego żółtego sera
  • po 3 łyżki śmietanki 12% i wody
  • kilkucentymetrowy kawałek ogórka
  • 1/3 pęczka cienkiego szczypiorku
  • sól, pieprz, oregano

 

 

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Wiosenna frittata
1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dusimy, aż odparują wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. 2. Paprykę kroimy w drobną kostkę, ogórka w plasterki, a umyty szczypiorek siekamy. Z parówki ściągamy osłonkę i kroimy w plasterki. 3. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, wodę, sól oraz pieprz po czym ubijamy; 4.Formę do tarty natłuszczamy. Na dnie układamy parówki i pieczarki. Całość zalewamy masą jajeczną i posypujemy papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 5. Całkowity czas pieczenia wynosi ok. 15 minut, przy czym 5 przed końcem posypujemy frittatę startym żółtym serem. 6. Podajemy na ciepło ozdobioną plasterkami ogórka, pokrojoną papryką i szczypiorkiem.
Wiosenna frittata
Frittata tuż przed włożeniem do piekarnika.