Frittata to włoski wariant omleta, który robi się podobnie jak jajecznicę – bez mąki. Można do niego dodać cukinię, oliwki, papryczkę chili, szpinak, pomidory, szynkę, szczypiorek i wszystko, na co mamy ochotę. Jedynym stałym składnikiem frittaty są jajka, które przed wylaniem na podsmażone na patelni składniki trzeba roztrzepać w misce wraz z solą i ulubionymi ziołami.
Omlet owsiany

Omlet owsiany

Omlet owsiany jest sycący i niskokaloryczny. Doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, na przykład owocami, miodem, dżemem, czekoladą, bakaliami, musami i sosami. Jajka należy połączyć z namoczonymi płatkami owsianymi, cukrem, szczyptą soli, cynamonem oraz odrobiną oliwy. Całość miksuje się na gładką masę, a następnie smaży na patelni, aż ciasto będzie rumiane. Omlet owsiany na słodko warto udekorować cukrem pudrem, kakao, lukrem, bitą śmietaną, jogurtem albo polewą czekoladową. Danie najlepiej jest podawać ze świeżymi owocami. Omlet owsiany z bananem ma zwartą konsystencję, natomiast ten z truskawkami doskonale orzeźwia.

Omlet francuski

Omlet francuski

Omlet francuski to wyjątkowo proste danie wywodzące się właśnie z tego kraju. Do jego przygotowania potrzebujemy niewielu składników, wystarczy kilka jajek, masło, sól i pieprz. Będzie on dobrym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolacje. Omlet francuski możemy przygotować na słodko dodając do niego cukru, miodu lub dżemu.

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Na śniadanie lub kolację najlepiej smakuje jajecznica z pomidorami. Danie syci na wiele godzin i dostarcza cennego potasu. Jajecznica na pomidorach dobrze komponuje się ze szczypiorkiem, cebulą, szynką, kiełbasą oraz serem żółtym. Potrawę można przygotować ze świeżych warzyw bez skórki lub tych z puszki. Jajecznicę z pomidorami zazwyczaj podaje się z chlebem lub bułkami.

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska, zwana też tortilla de patatas lub tortilla española, jest odmianą omletu, który prócz jajek zawiera ziemniaki. Może być też urozmaicony papryką, szparagami, bobem czy cukinią, które wpływają nie tylko na smak tortilli hiszpańskiej, ale również na jej wygląd. Dzięki tym dodatkom staje się kolorowa i wygląda bardzo apetycznie. W Hiszpanii jest jedną z najpopularniejszych przystawek (tapas), która bardzo dobrze komponuje się z mięsami na zimno i sosami.

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki to świetna propozycja na lekkie śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Potrawa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Omlet przygotowuje się z roztrzepanych jaj (można użyć samych białek), ziół, przypraw, warzyw, owoców, mięsa, wędliny oraz serów. Wszystkie składniki należy wymieszać i umieścić na rozgrzanej patelni. Omlet smaży się do momentu, aż jajka się zetną. Danie warto podawać z pieczywem, świeżymi warzywami lub sosami. Omlet bez mąki wyjątkowo dobrze komponuje się z pieczarkami, serem żółtym, kiełbasą albo szynką, pieprzem, solą, bazylią i posiekanym szczypiorkiem.

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami najlepiej smakuje latem w połączeniu ze świeżymi soczystymi sezonowymi pomidorami, które możemy kupić w sklepie i na bazarku. Poza sezonem wybierzmy pomidory z puszki lub passatę. Alternatywą dla osób, które nie lubią świeżych pomidorów będzie omlet z suszonymi pomidorami. Sera, szynka, cebula lub szpinak to wytrawne dodatki, które pasują idealnie do omletu z dodatkiem pomidorów.

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem to puszysty i smaczny omlet na słono, który smakuje najlepiej przygotowany ze świeżego szpinaku w sezonie. Poza sezonem przygotujemy go z pomocą szpinaku mrożonego. Omlet jest prosty i szybki do zrobienia, idealny na śniadanie lub kolację. Z aromatycznymi dodatkami – ziołami, suszonymi pomidorami, mozzarellą smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami to smaczna przekąska, którą przygotujemy w parę chwil. Potrzebujemy tylko paru składników, z których najważniejsze to jajka oraz warzywa. Omlet smakuje wspaniale z dodatkiem papryki, rukoli, groszku oraz wytrawnych dodatków – sera i szynki, które urozmaicą nasze danie. Kolorowy omlet z jajek i warzyw to zawsze sprawdzony pomysł na śniadanie lub kolację.

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami to danie odpowiednie na szybki obiad, a także lekką kolację. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Będzie dobrym pomysłem dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej. Oczywiście możemy też dodać do niego innych składników także mięsnych. Świetnie smakuje omlet z pieczarkami i serem, szynką, pomidorami, papryką, czy kurczakiem.

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem przygotujemy z zaledwie kilku składników i w dodatku w bardzo krótkim czasie. Jest to pyszne danie, które świetnie pasuje na pożywne śniadanie. Możemy przygotować  go z różnego rodzajami serów, za każdym razem będzie smakował inaczej. Omlet z serem żółtym, fetą, mozzarellą, czy camembertem uprzyjemnią nasz posiłek.

Znaleźliśmy 69 przepisów w kategorii Frittata