Sposób przygotowania:
Frittata ze szpinakiem i pieczarkami
Pieczarki odsaczamy z zalewy. Szpinak myjemy, odsaczamy i siekamy. Cebule obieramy, myjemy i kroimy na polpiorka lub w kostke. Pomidora parzymy i obieramy ze skorki, a nastepnie kroimy w plastry. Jaja rozklócamy z jogurtem i doprawiamy przyprawami: sola, pieprzem, papryka, sosem sojowym i odrobina vegety. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczke. Szpinak wrzucamy na rozgrzana patelnie z lyzka oliwy, doprawiamy cukrem, vegeta, sola i pieprzem, mieszamy, odparowujemy wode. Szpinak ma mieć konsystencje papki. Najczęściej oddzielam wode w ten sposób: szpinak odsuwam na gorna strone patelni, przechylam lekko cala patelnie, tak aby woda mogla spłynąć ku dolowi, a nastepnie wylewam lyzka nadmiar wody. Na patelni rozgrzac ok. 2 lyzek oliwy i wrzucic cebule. Delikatnie posolic i gdy cebula się zeszkli, wrzucic odsaczone pieczarki i czosnek, tak na ok. 3 minuty, dodac pieprz i wymieszac. Cebule, pieczarki i szpinak wymieszac i w razie potrzeby delikatnie doprawic vegeta. Naczynie do zapiekania (uzywam formy do tarty) natłuścić maslem lub margaryna i ułożyć warstwe ze szpinakiem. Na to polewamy mase jajeczno jogurtowa, układamy kawalki pomidorów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut w 190- 200 stopniach. Można zostawic sobie kilka kawałków pieczarek do dekoracji. Smaczna, polecam.
pusieczek2@wp.pl
kinga
msewka
Podpiszę się pod tym w pełni.
Alita