Sposób przygotowania:
Frittata ze szpinakiem i kurczakiem
Szpinak umyc, odkroic ogonki i drobno pokroic. Jaja dobrze rozklocic i wymieszac z jogurtem. Piersi umyc, odkroic zylki i tluszcz, pokroic na bardzo male kawaleczki, posypac solidnie przyprawa kebab-gyros, wymieszac i odstawic do lodowki na godzine. Cebule, papryke i czosnek obrac i umyc. Czosnek pokroic na male kosteczki lub przecisnac przez praske. Cebule i papryke kroimy w drobna kosteczke. Na patelni rozgrzewamy 2 lyzki tluszczu i wrzucamy piersi, cebule i papryke, przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym, smazymy, czesto mieszajac, gdy juz skladniki bede miekkie, dodajemy czosnek, chwile smazymy i doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy lyzke tluszczu, wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy szpinak, ktory posypujemy vegeta (delikatnie), mieszamy i odparowujemy szpinak z nadmiaru wody. Nie ma potrzeby natluszczania formy. Do formy wkladamy podsmazone piersi z kurczaka z warzywami, nastepnie ukladamy na tym szpinak i polewamy jajami z jogurtem ( w zaleznosci od tego, jak doprawilismy kurczaka i szpinak, mozna dodac do jajek troche soli, pieprzu, papryki). Wierzch mozna udekorowac, np papryka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez ok 30-35 minut.
PaniTereska