Sposób przygotowania:
Wiosenna pomidorowa
Mięso myjemy wkładamy do garnka i zalewamy ok 2 litrami wody. W międzyczasie warzywa obieramy i myjemy. Gdy woda się podgotuje i powstanie piana zbieramy ją i do wody wrzucamy warzywa. Całość gotujemy ok godzinę na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Zostawamy na małym ogniu jeszcze 1/2 godziny. Jeżeli używamy pomidorów z puszki wrzucamy je na patelnie i w tym czasie dusimy. Wyciągamy mięso, warzywa oraz przyprawy. Dodajemy pomidory z puszki bądź koncentrat i gotujmy ok 5 minut. Śmietanę przedkładamy do kubka dodajemy ok 3 łyżek zupy i szybko mieszamy. Następnie dodajemy ok 6 łyżek zupy. Robimy tak aż mieszanka zupy i śmietany zajmie cały kubek. Jest to czynność niezbędna gdyż dzięki powolnemu podnoszeniu temperatury śmietany nigdy nam się nie zważy. Wlewamy śmietanę do zupy. Zupę można podawać z makaronem bądź ryżem.