2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam lekkie sałatki ze szparagami, pełne kolorów wiosny, doskonale komponują się z domowym winegretem, zawsze wystarczy dobry pomysł i odrobina chęci aby z prostych składników wyczarować lekką super smaczną i aromatyczną sałatkę.

Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret

Składniki:

Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret

 

  • ½ główki lodowej sałaty
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 sztuk zielonych szparagów
  • 1 malinowy pomidor
  • ½ ogórka
  • Pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki płatków migdałowych

 

  • Sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • Posiekane zioła np. koperek

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret

ETAP 1:

Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, gotuję w osolonym wrzątku główkami do góry 3-4 minuty, wyciągam z wody, studzę, kroję na kawałki.

Sałatę, myję kroję, tak samo pomidora, ogórka i rzodkiewkę, składniki mieszam w salaterce, dodaję szparagi oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella.

Sos winegret:
Kilka gałązek koperku siekam drobniutko, mieszam w słoiczku razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodaję oliwę, sól, pieprz, miód, wlewam ocet, słoiczek zakręcam i energicznie wstrząsam do jednolitego połączenia, sałatkę polewam przed podaniem, posypuję prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.