eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wiosenna zupa Eli z pokrzyw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna,pożywna i zdrowa zupa z młodych pokrzyw.

Wiosenna zupa Eli z pokrzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna zupa Eli z pokrzyw

 

  • 60 dkg liści z młodych pokrzyw
  • 2 marchewki
  • 1/4 średniego selera
  • 5 ziemniaków
  • przyprawa typu jarzynka do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • maggi do smaku

 

  • 8 dużych kromek chleba
  • 2 czubate łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa Eli z pokrzyw
Pokrzywy umyć odsączyć i obrać tylko liście. Umyte liście pokrzywy pokroić. Jarzyny i ziemniaki obrać i umyć. Seler i ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Seler i marchewkę włożyć do dużego garnka,zalać 2-ma litrami wrzącej wody i gotować 10 minut.Do jarzyn dodać ziemniaki,jarzynkę i gotować jeszcze 15 minut. Dodać do zupy pokrojone liście pokrzywy i razem gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku czosnkiem,gałką muszkatołową i maggi. Z chleba usunąć skórki i miąższ pokroić w kostkę. Na dużej patelni roztopić masło,dodać pokrojony chleb i usmażyć złociste grzanki. Zupę rozlać do talerzy,na środek wyłożyć grzanki i udekorować gęstą śmietaną i listkami pokrzywy. Smacznego!
Wiosenna zupa Eli z pokrzyw
Pokrzywy umyć odsączyć i obrać tylko liście..
Wiosenna zupa Eli z pokrzyw
Seler i ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki.
Wiosenna zupa Eli z pokrzyw
Umyte liście młodej majowej pokrzywy pokroić.
Wiosenna zupa Eli z pokrzyw
Na dużej patelni roztopić masło,dodać pokrojony chleb i usmażyć złociste grzanki.