Sposób przygotowania:
Wiosenna zupa Eli z pokrzyw
Pokrzywy umyć odsączyć i obrać tylko liście. Umyte liście pokrzywy pokroić. Jarzyny i ziemniaki obrać i umyć. Seler i ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Seler i marchewkę włożyć do dużego garnka,zalać 2-ma litrami wrzącej wody i gotować 10 minut.Do jarzyn dodać ziemniaki,jarzynkę i gotować jeszcze 15 minut. Dodać do zupy pokrojone liście pokrzywy i razem gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku czosnkiem,gałką muszkatołową i maggi. Z chleba usunąć skórki i miąższ pokroić w kostkę. Na dużej patelni roztopić masło,dodać pokrojony chleb i usmażyć złociste grzanki. Zupę rozlać do talerzy,na środek wyłożyć grzanki i udekorować gęstą śmietaną i listkami pokrzywy. Smacznego!
kołczu