Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzięki pokrzywom możemy uzyskać zaskakujący, intensywny kolor zielony, który pięknie wygląda na talerzu. Poza tym pokrzywy to prawdziwe źródło witamin

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

Składniki:

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

wszystkie

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

przygotowanie

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw
potrzebujemy 50 sztuk młodziutkich pokrzyw

Zbieramy młode części pokrzyw (same czubki), myjemy pod bieżącą wodą. Pokrzywy po osuszeniu dość grubo siekamy.

kroimy

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw
przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.

Pora kroimy w talarki, cebulę i czosnek w drobną kostkę - całość przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu

smażymy

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw
dodajemy posiekany pokrzywy i smażymy kilka minut

Kiedy por i cebulka ładnie się zeszklą dodajemy posiekany pokrzywy i smażymy całość jeszcze 3-4 minutki. Doprawiamy solą i pieprzem

gotowanie

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw
Przesmażone z porem pokrzywy przekładamy do miseczki..

Przesmażone z porem pokrzywy przekładamy do miseczki. Ziemniaki oraz selera kroimy w kostkę, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy sól i pieprz do smaku. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy usmażone pokrzywy i jeszcze chwilę gotujemy.

blendujemy

Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw
całość miksujemy na jednolity krem

Całość miksujemy na jednolity krem (można potem jeszcze doprawić). Zupkę podajemy z grzankami, zdobiąc śmietanką lub jogurtem.

Tagi:

zupa zupa krem