Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Wiosenne gołąbki z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z sałatką i gotowanymi ziemniakami.

Wiosenne gołąbki z łososiem

Składniki:

Wiosenne gołąbki z łososiem

 

  • 30 dag filetu z łososia
  • 1 białko
  • 25 dag dużych liści botwiny lub świeżego szpinaku
  • 1 średni ogórek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 800 ml bulionu warzywnego (może być z proszku)
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (22% tłuszczu)
  • sól, biały pieprz
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Wiosenne gołąbki z łososiem
Łososia umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z białkiem i odłożyć na 30 minut do zamrażalnika. Liście botwiny lub szpinaku umyć. wykroić duże prostokąty. Krótko obgotować w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osaczyć. Ogórek umyć. wraz ze skórką pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. zeszklić na rozgrzanym oleju. Wlać 200 ml bulionu, zagotować, ostudzić. Marynatą zalać ogórki, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem, wymieszać. Rybę zmiksować z zimną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nakładać na liście, zwijać roladki. W płaskim garnku zagotować resztę bulionu, włożyć gołąbki, przykryć, gotować ok. 10 minut.