Sposób przygotowania:
Wiosenne gołąbki z łososiem
Łososia umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z białkiem i odłożyć na 30 minut do zamrażalnika. Liście botwiny lub szpinaku umyć. wykroić duże prostokąty. Krótko obgotować w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osaczyć. Ogórek umyć. wraz ze skórką pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. zeszklić na rozgrzanym oleju. Wlać 200 ml bulionu, zagotować, ostudzić. Marynatą zalać ogórki, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem, wymieszać. Rybę zmiksować z zimną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nakładać na liście, zwijać roladki. W płaskim garnku zagotować resztę bulionu, włożyć gołąbki, przykryć, gotować ok. 10 minut.