Sposób przygotowania:
Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem
Rzodkiewkę umyć, osuszyć i oczyścić z końcówek. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski. Pora umyć i osuszyć i pokroić w małą kostkę i dodać do rzodkiewki. Obraną i umytą marchewkę pokroić w małą kosteczkę. Natkę drobniutko posiekać. Dodać mięso mielone i wymieszać wszystkie składniki. Dodać jajko oraz wszystkie przyprawy oraz wodę. Wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą i wyrabiać masę mięsną. Powinna być zwarta ale nie zbita. Odłożyć do lodówki na 2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej uformowane w dłoniach kotleciki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, na kotletach wyłożyć ser i wstawić do piekarnika jeszcze na minutę. Smacznego!