monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kolorowe zdrowe pyszne kotleciki mielone pieczone w piekarniku,serdecznie zapraszam:)

Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem

 

  • 5 rzodkiewek
  • 8 cm pora
  • 1/2 marchewki
  • 2 duże gałązki natki pietruszki
  • 300 g mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem
Rzodkiewkę umyć, osuszyć i oczyścić z końcówek. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski. Pora umyć i osuszyć i pokroić w małą kostkę i dodać do rzodkiewki. Obraną i umytą marchewkę pokroić w małą kosteczkę. Natkę drobniutko posiekać. Dodać mięso mielone i wymieszać wszystkie składniki. Dodać jajko oraz wszystkie przyprawy oraz wodę. Wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą i wyrabiać masę mięsną. Powinna być zwarta ale nie zbita. Odłożyć do lodówki na 2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej uformowane w dłoniach kotleciki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, na kotletach wyłożyć ser i wstawić do piekarnika jeszcze na minutę. Smacznego!
Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem
rzodkiewkę zetrzeć por i marchewkę pokroić w małą kostkę natkę posiekać
Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem
dodać mięso jajko przyprawy i wodę wymieszać
Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem
wyrobioną masę odłożyć do lodówki na 2 godz
Wiosenne mielone z rzodkiewką i porem
ułożyć na blasze i piec 30 min w 200 st