Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki ziemniaczane to tradycyjne i proste danie, znane w każdym polskim domu. Najlepiej smakują te przyrządzone samodzielnie, są pyszne i chrupiące.

Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowym

Składniki:

Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowym

 

 

  • Składniki na sos:
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki wody
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • pieprz czarny do smaku
  • ½ pęczka szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowym
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.