edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciekawa w smaku zupa krem z ziemniaków. Rzeżuchy można dodać według gustu. Od jej ilości zależy kolor zupy i jej ostrość.

Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym i dodać masło. Ugotować do miękkości, dodać rzeżuchę, zagotować. Odstawić z palnika, lekko przestudzić, zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać. Zupę podawać z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo, posypaną rzeżuchą. Bulion warzywny można dać z kostki, ale ja ugotowałam domowy z: marchwi, pietruszki, selera, pora, suszonej włoszczyzny i niewielkiej ilości prażonej cebulki. Doprawiłam go do smaku liściem laurowym, zielem angielskim, solą i ziarnistym pieprzem.
Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym i dodać masło.
Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą
Ugotować ziemniaki do miękkości, dodać rzeżuchę, zagotować.
Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą
Odstawić z palnika, lekko przestudzić, zmiksować.
Wiosenny krem ziemniaczany z rzeżuchą
Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.