Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Wiosenny kurczak z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealny obiad na wiosenne popołudnie

Wiosenny kurczak z cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiosenny kurczak z cukinią

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 2 cukinie
  • 500g makaronu
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • pęczek natki pietruszki
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Wiosenny kurczak z cukinią
Kurczaka myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w pióra a czosnek drobno siekamy. Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy kurczaka, cebulę i czosnek. Całość lekko doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jak cebula się zeszkli, a kurczak zetnie z każdej strony to dorzucamy na patelnię posiekany seler naciowy i cukinię obraną w paski i pokrojoną na cienkie plastry. Jak cukinia jest grubsza, to można ją pokroić w kostkę, a jak jest cienka, to pokrojona na plastry będzie idealna. Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu przez ok 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem i już na talerzu posypujemy startym parmezanem
Wiosenny kurczak z cukinią
Zaczynamy od podsmażenia kurczaka z cebulą i czosnkiem
Wiosenny kurczak z cukinią
Dodajemy seler naciowy i cukinię i mieszamy
Wiosenny kurczak z cukinią
Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki