blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Wirujący tort

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki tort który zniknie w kilka chwil.

Wirujący tort

Składniki:

Wirujący tort

 

  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • żółtko

 

  • Krem:
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 350 g masła
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki likieru lub kilka kropli aromatu migdałowego
  • kieliszek wódki
  • 100 g ciemnej polewy
  • do ozdoby: płatki migdałowe i ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Wirujący tort
Kruche ciasto można przygotować przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki, Przygotować krem: mleko zagotować. Mąkę rozprowadzić zimną wodą, wlać do mleka, zagotować, wystudzić. Masło, cukier i likier utrzeć. Mleko z mąką dodawać po łyżce do masła, ucierać, dodać wódkę, odstawić na 1 godz. .Biszkopt klasyczny można przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki. Ciasto wyłożyć na blachę (43x33 cm) z pergaminem, piec 10 min w temp. 220°C. Przełożyć na ściereczkę, zwinąć jakroladę, ostudzić, rozwinąć i Biszkopt posmarować kremem, i pokroić wzdłuż na 7 równych pasków. 1 pasek zwinąć, ustawić pośrodku kruchego spodu, następne owijać dookoła. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, rozprowadzić na torcie. Tort ozdobić.Kruche ciasto: https://gotujmy.pl/ciasto-kruche,przepisy,130547.htmlBiszkopt klasyczny: https://gotujmy.pl/biszkopt-klasyczny,przepisy,130546.html