gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Wiśniowa delicja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto robi się bardzo szybko i jest bardzo smaczne...

Wiśniowa delicja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowa delicja

 

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 330 gram śmietanki kremówki
  • 300 gram delicji wiśniowych
  • 3 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania:

Wiśniowa delicja
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę. pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 180 ml wody i odstawiamy do stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy tężejącą galaretką i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopcie i rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy delicje. Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 400 ml wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.
Wiśniowa delicja
Pieczemy biszkopt i studzimy ...........
Wiśniowa delicja
Śmietanę ubijamy na sztywno i wlewamy tężejącą galaretką.
Wiśniowa delicja
Masę wylewamy na biszkopt i rozsmarowujemy.
Wiśniowa delicja
Na masie układamy delicję i wylewamy galaretkę.

Tagi:

jajko jajka