Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Wiśniowa konfitura z nutą goździkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Konfitura pachnąca goździkami, z wisinek

Wiśniowa konfitura z nutą goździkową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiśniowa konfitura z nutą goździkową

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowa konfitura z nutą goździkową
Wiśnie umyć i wydrylować, zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 godziny, aby puściły sok. Wiśnie smażyć przez kilka minut na małym ogniu, a następnie odstawić na kilka godzin. Czynność powtórzyć kilka razy dodając na końcu rozkruszone goździki. Rozlać do słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 15 min i postawić na kilka godzin do góry dnem.
Wiśniowa konfitura z nutą goździkową
Pamiętamy aby dokładnie umyć owoce zanim rozpoczniemy smażenie
Wiśniowa konfitura z nutą goździkową
Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy aby wiśnie puściły sok