Sposób przygotowania:
Wiśniowa nalewka dla niecierpliwych
Przepis prosty, jak drut i jasny jak słońce - wisienki i listki obrywamy z drzewa, płuczemy. Połowę wiśni drylujemy, resztę zostawiamy z pestkami. Gotowe wiśnie oraz listki wkładamy do gara, zalewamy 2,5 szkl. wody, zasypujemy cukrem, dodajemy też kwasek i zagotowujemy. Od momentu zawrzenia, gotujmy jeszcze z 10 minut, warto cały czas mieszać, żeby cukier dokładnie się rozpuścił. Zakładamy pokrywkę i zostawiamy cudo w garze na noc. Ostygnie, najdzie smakiem - niech postoi. Rano odfiltrowujemy. Wiśnie i liście wykręcamy przez gazę lub tetrową pieluchę, żeby wyciągnąć z nich wszystko, co najlepsze :) Dolewamy spirytus. Rozlewamy do butelek. Zakręcona może stać długo, bez obaw! Ale można ją pić nawet od razu po przygotowaniu.