Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wiśniowe babeczki

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 637

Przesianą na stolnicy mąkę posiekać z tłuszczem, aby nie było wyczuwalnych grudek.

Wiśniowe babeczki

Składniki:

Wiśniowe babeczki

 

  • 40 dag wiśni
  • 25 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • sól
  • 2 białka
  • sok i skórka z cytryny
  • 15 dag cukru
  • 30 dag wiśni

Sposób przygotowania:

Wiśniowe babeczki
Przesianą na stolnicy mąkę posiekać z tłuszczem, aby nie było wyczuwalnych grudek. Dodać przesiany cukier puder, sól i żółtka. Zarobić ciasto. Ciasto schłodzić, a następnie dość cienko rozwałkować. Na ustawione obok foremki przenieść ciasto na wałku i przycisnąć. Każdą foremkę wylepić palcami, ustawić na blaszce i upiec. Wiśnie umyć i wydrążyć. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodac cukier i jeszcze trochę poubijać. W czasie ubijania dodać sok z cytryny i utartą z niej skórkę. 40 dag wiśni zmielić, następnie delikatnie wymieszać z pianą. Nakładać ją na upieczone babeczki, udekorować resztą wydrążonych wiśni.

Tagi:

wiśniowe