agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Wiśniowe przetwory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wiśnie w słoikach na zimę

Wiśniowe przetwory

Składniki:

Wiśniowe przetwory

 

  • wiśnie 4 kg
  • cukier 2 kg
  • woda- wedle uznania

Sposób przygotowania:

Wiśniowe przetwory
Przygotować niezbędne składniki na kompot. Wiśnie przebrać z zanieczyszczeń, usunąć ogonki, usunąć uszkodzone, nadpsute a następnie włożyć na sito i umyć pod bieżącą wodą,czynność powtarzać dwukrotnie a następnie odsączone z wody owoce nałożyć do słoików i zasypać cukrem kryształem, wytrzeć brzegi słoików a następnie należy zamknąć szczelnie słoik. Wiśnie w słoikach włożyć do dużego garnka i gotować je około 15-20 minut na wolnym ogniu, następnie wyjąć słoiki , odwrócić do góry dnem i ostudzić. Wynieść do chłodnego i ciemnego miejsca.