Sposób przygotowania:
Wiśnióweczki wg Megg
Ciasto: W miseczce rozmieszać drożdże z mlekiem, jajkiem i ciepłą wodą i odstawić na 10 min. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Mąkę, cukier, sól oraz kawałki masła wymieszać, następnie dodać zawartość miseczki i delikatnie wymieszać ręką tak aby pozostały kawałki masła. Szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.Nadzienie: Wydrylowane wiśnie mrożone lub świeże lub ze słoika (mrożone wcześniej odmrozić) wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto: Następnego dnia ciasto wyjąć i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto podsypywać mąką i rozwałkować na kwadrat. Następnie złożyć ciasto na 3 części i odwrócić. Ciasto znów rozwałkować na kwadrat tak jak na początku i czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Na koniec ciasto rozwałkować na duży płat o grubości 0,5 cm. Ciasto pociąć na średniej wielkości kwadraciki. Każdy kwadrat w myśli podzielić na pół i jedną połowę nożem naciąć kilka razy, a na drugiej połowie ułożyć przygotowane wiśnie. Boki ciasta posmarować jajkiem i skleić. Tak przygotowane wiśnióweczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnióweczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 180 st przez 25 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.