kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Wiśniowy całus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest pyszne-delikatne a charakterystycznym wiśniowym aromacie-jak idealny całus..........

Wiśniowy całus Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowy całus

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus wiśniowy:
  • 2 szkl. syropu wiśniowego
  • 1 budyń wanilinowy
  • 1/2 kostki masła
  • Pianka wiśniowa:
  • 400ml jogurtu wiśniowego
  • 1 śnieżka w proszku
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 opakowanie delicji wiśniowych

 

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowy całus
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na puch, dodajemy cukier i znów ucieramy aż powstała piana będzie sztywna. Dodajemy żółtka i ucieramy na mniejszych obrotach, na koniec wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na tortownicę o średnicy 27cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika w temp. 180*C i pieczemy 30min. Mus wiśniowy: Jedną szklankę syropu wiśniowego gotujemy a w drugiej mieszamy budyń. Na gotujący syrop wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Dokładamy masło i energicznie mieszamy aż połączy się z gotującym budyniem. Ciepły mus wykładamy na wystudzony biszkopt i układamy na nim delicje czekoladą do góry. Odstawiamy do wystygnięcia. Pianka wiśniowa: Jogurt chłodzimy i przekładamy do wysokiego naczynia. Śnieżkę ucieramy wg przepisu na opakowaniu i dokładamy do jogurtu. Ucieramy na puch. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody(ok.1/4szkl.) i dodajemy do pianki, mieszamy i wylewamy na delicje. (Mus musi być już wystudzony bo inaczej pianka nam nie stężeje). Wstawiamy do lodówki by pianka stężała. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Wiśniowy całus
Ucieramy ciasto biszkoptowe i wylewamy na tortownicę.
Wiśniowy całus
Na biszkopt wylewamy ciepły mus wiśniowy i układamy delicje.
Wiśniowy całus
Jogurt wiśniowy ucieramy z wcześniej ubitą śnieżką.
Wiśniowy całus
Na wierzch zalewamy chłodną galaretką i odstawiamy do lodówki wtedy będzie dobrze się kroić.