Sposób przygotowania:
Wiśniowy pleśniak z kruszonkąKruche ciasto
Umyte jaja suszymy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki. Żółtka będą nam potrzebne do ciasta. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier. Masło kroimy w kostkę dodajemy do mąki, dorzucamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kruszyć można dodać odrobinę lodowatej wody, łyżkę śmietany lub naturalnego jogurtu. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą wykładamy na dno tortownicy i nakłuwamy je widelcem, drugą chłodzimy. do trzeciej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, a następnie również chłodzimy.
Wypełnienie
Na po nakłuwane widelcem ciasto wykładamy owocowy dżem, można też dodać ulubionych owoców. Na dżem ścieramy lub skubiemy ciasto z dodatkiem kakao.
Wykończenie
Ze schłodzonych białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubitą pianę wylewamy na starte ciemne ciasto.
Kruszonka i pieczenie
Na sam koniec ścieramy lub skubiemy ostatnia, jasną cześć ciasta. Piekarnika nagrzewamy do temp 180 st i pieczemy ciasto ok 45 minut. najlepiej smakuje dobrze wystudzone.