pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Wiśniowy pleśniak z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, delikatnie kwaskowate kruche ciasto z pianką i kruszonką. Na pewno podbije serce każdego łasucha.

Wiśniowy pleśniak z kruszonką

Składniki:

Wiśniowy pleśniak z kruszonką

Kruche ciasto

Masa

  • 1 słoik - ok 400 g dżemu wiśniowego
  • 160 g cukru - do piany z białek

Sposób przygotowania:

Wiśniowy pleśniak z kruszonką

Kruche ciasto

Wiśniowy pleśniak z kruszonką
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, które dzielimy na 3 części

Umyte jaja suszymy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki. Żółtka będą nam potrzebne do ciasta. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier. Masło kroimy w kostkę dodajemy do mąki, dorzucamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kruszyć można dodać odrobinę lodowatej wody, łyżkę śmietany lub naturalnego jogurtu. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą wykładamy na dno tortownicy i nakłuwamy je widelcem, drugą chłodzimy. do trzeciej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, a następnie również chłodzimy.

Wypełnienie

Wiśniowy pleśniak z kruszonką
Na wyłozone ciastem dno tortownicy wykładamy owocowy dżem, można też posypać świeżymi owocami

Na po nakłuwane widelcem ciasto wykładamy owocowy dżem, można też dodać ulubionych owoców. Na dżem ścieramy lub skubiemy ciasto z dodatkiem kakao.

Wykończenie

Wiśniowy pleśniak z kruszonką
Piana z ubitych z cukrem białek to przedostatnia warstwa pleśniaka,

Ze schłodzonych białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubitą pianę wylewamy na starte ciemne ciasto.

Kruszonka i pieczenie

Wiśniowy pleśniak z kruszonką

Na sam koniec ścieramy lub skubiemy ostatnia, jasną cześć ciasta. Piekarnika nagrzewamy do temp 180 st i pieczemy ciasto ok 45 minut. najlepiej smakuje dobrze wystudzone.


Tagi:

jajko jajka