SUPERPRZEPIS

Włoska kapusta faszerowana

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Włoska kapusta faszerowana Więcej zdjęć (4)

Coś innego niż gołąbki, ale smakują jak gołąbki..

Składniki:

Włoska kapusta faszerowana

 

  • 1 duża kapusta włoska, pekińska lub inna (białą trzeba sparzyć żeby zdjąć liście!)
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 3/4 szklanki surowego ryżu
  • 1 -2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1-2 litry bulionu - ilość zależy od wielkości garnka do gotowania
  • sól, pieprz, suszony tymianek lub majeranek
  • Gaza lub cienka lniana ściereczka do zawinięcia kapusty

 

Sposób przygotowania:

Włoska kapusta faszerowana
Ryż ugotować w 3/4 szkl. wody do czasu aż ją wchłonie - ok 7-10 min. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć. Rozebrać kapustę na liście i wyciąć z nich gruby rdzeń. Mięso wymieszać z ryżem, cebulką, jajkami i przyprawami.Na blacie rozłożyć gazę lub ściereczkę i układać na niej liście kapusty w okrąg[ zaczynać od tych największych]. Muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne "łóżeczko" . Wystarczy 6 liści na okrąg o średnicy 35-40 cm. Farsz mięsny układać na ułożonych liściach o warstwie wysokości ok 1-1 1/5 cm, Średnica warstwy mięsa powinna być mniejsza od kapusty o 3-5 cm. Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę mięsną. I tak układać kolejne dwie warstwy zgodnie z powyższą zasadą, a ostatnia warstwa mięsa powinna mieć formę kuleczki. Podnieść gazę za rogi i uformowac zgrabną kapuścianą główkę i zawiązać.Gotować w bulionie ok 1/5 godziny.
Włoska kapusta faszerowana
Układanie kolejnych warstw mięsa i kapusty.
Włoska kapusta faszerowana
Ostatnia warstwa to mięso o formie kulki.
Włoska kapusta faszerowana
Nadziana kapusta zawiązana w gazę , gotowa do gotowania.