Sposób przygotowania:
Włoska kapusta faszerowana
Ryż ugotować w 3/4 szkl. wody do czasu aż ją wchłonie - ok 7-10 min. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć. Rozebrać kapustę na liście i wyciąć z nich gruby rdzeń. Mięso wymieszać z ryżem, cebulką, jajkami i przyprawami.Na blacie rozłożyć gazę lub ściereczkę i układać na niej liście kapusty w okrąg[ zaczynać od tych największych]. Muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne "łóżeczko" . Wystarczy 6 liści na okrąg o średnicy 35-40 cm. Farsz mięsny układać na ułożonych liściach o warstwie wysokości ok 1-1 1/5 cm, Średnica warstwy mięsa powinna być mniejsza od kapusty o 3-5 cm. Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę mięsną. I tak układać kolejne dwie warstwy zgodnie z powyższą zasadą, a ostatnia warstwa mięsa powinna mieć formę kuleczki. Podnieść gazę za rogi i uformowac zgrabną kapuścianą główkę i zawiązać.Gotować w bulionie ok 1/5 godziny.
darmiona
Bożena1968