kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Włoska pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna włoska pizza dla każdego smakosza

Włoska pizza

Składniki:

Włoska pizza

 

  • 1,5 szk. mąki
  • 1,5 szk. letniego mleka
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 2 łyżki oliwy

 

  • 125 g sera mozarella
  • 100 g sera żółtego
  • kilka plasterków salami
  • kilka oliwek
  • 3 ostre papryczki marynowane
  • koncentrat pomidorowy
  • cukier
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Włoska pizza
Ser mozzarella pokroić w plastry, żółty zetrzeć na tarce, oliwki pokroić w plasterki, papryczki przekroić na pół. Sos: 1 łyżkę koncentratu wymieszać z odrobiną wody, doprawić do smaku szczyptą cukru i soli. Zaczyn: Ja przygotowuję zaczyn w misce z mąką, robiąc dołek w mące. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać cukier i sól, wkruszyć drożdże i wlać 1 szklankę letniego mleka. Wymieszać mleko z drożdżami zbierając delikatnie z boków trochę mąki do konsystencji śmietany, pozostawić zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 min. Następnie wlać pozostałe mleko wraz z oliwą, wymieszać – wyrobić ciasto ręcznie (ja wyrabiam w misce) około 10-15 min. Ciasto powinno być elastyczne. Gotowe odstawić do wyrośnięcia przykrywając miskę czystą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę i rozwałkować, nadając mu odpowiedni kształt. Placek położyć na papierze pergaminowym, posmarować przygotowanym sosem, rozłożyć ser mozzarella, salami wraz z oliwkami i papryczką. Posypać wierzch żółtym serem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 240 stopni ok. 10-12 minut.