Sposób przygotowania:
Włoska pizza
Ser mozzarella pokroić w plastry, żółty zetrzeć na tarce, oliwki pokroić w plasterki, papryczki przekroić na pół. Sos: 1 łyżkę koncentratu wymieszać z odrobiną wody, doprawić do smaku szczyptą cukru i soli. Zaczyn: Ja przygotowuję zaczyn w misce z mąką, robiąc dołek w mące. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać cukier i sól, wkruszyć drożdże i wlać 1 szklankę letniego mleka. Wymieszać mleko z drożdżami zbierając delikatnie z boków trochę mąki do konsystencji śmietany, pozostawić zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 min. Następnie wlać pozostałe mleko wraz z oliwą, wymieszać – wyrobić ciasto ręcznie (ja wyrabiam w misce) około 10-15 min. Ciasto powinno być elastyczne. Gotowe odstawić do wyrośnięcia przykrywając miskę czystą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę i rozwałkować, nadając mu odpowiedni kształt. Placek położyć na papierze pergaminowym, posmarować przygotowanym sosem, rozłożyć ser mozzarella, salami wraz z oliwkami i papryczką. Posypać wierzch żółtym serem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 240 stopni ok. 10-12 minut.