czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Włoska pomidorówka z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna, zdrowa i rozgrzewająca zupka. Polecam!

Włoska pomidorówka z fasolą

Składniki:

Włoska pomidorówka z fasolą

 

  • puszka czerwonej fasoli,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 puszki pomidorów bez skóry,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 20dag makaronu (u mnie świderki),
  • 2 marchewki.

Sposób przygotowania:

Włoska pomidorówka z fasolą
Mięso zalać wodą, zagotować. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę marchewki. Pomidory zmiksować wraz z zalewą przy pomocy blendera. Cebulę i czosnek, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Wraz z pomidorami dodać do zupy. Fasolę odsączyć, opłukać i dodać do wywaru. Gotować ok. 30min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wyjąć mięso. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, dodać do zupy. Nalewać porcje na talerze, wierzch posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub odrobiną startego sera.