Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Włoska zapiekanka z pikantnym farszem rybnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

W dużym garnku zagotować 3 l wody, posolić, wsypać makaron, ugotować. W tym czasie umyte

Włoska zapiekanka z pikantnym farszem rybnym

Składniki:

Włoska zapiekanka z pikantnym farszem rybnym

 

  • 25 dag makaronu (delikatne świderki lub muszelki czy kolanka)

  • 4 jajka
  • 4 łyżki ostrego startego sera
  • sól
  • pieprz
  • Na farsz:
  • 1/2 kg mrożonych filetów z dorsza lub morszczuka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • trochę pikantnej przyprawy chińskiej

Sposób przygotowania:

Włoska zapiekanka z pikantnym farszem rybnym
W dużym garnku zagotować 3 l wody, posolić, wsypać makaron, ugotować. W tym czasie umyte pieczarki grubo posiekać. Włożyć na mocno rozgrzany na dużej patelni tłuszcz, podsmażyć aż do odparowania soku. Dodać posiekaną cebulę i chwilę calość smażyć. Włożyć na patelnię na wpół rozmrożone filety i na silnym ogniu smażyć mieszając a następnie rozgniatając po rozmrożeniu drewnianą łyżką. Gdy mięso ryb zbieleje dodać wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę utrzymywać na dość silnym ogniu by odparować nadmiar wilgoci. Makaron odcedzić, bardzo dokładnie osączyć z wody po czym wymieszać z rozbitymi jak an jajecznicę jajkami i połową startego sera. W dużym ogniotrwałym pómisku wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką ułożyć połowę makaronu, następnie równą warstwą farsz, przykryć pozostałą ilością makaronu. Posypać z wierzchu resztą startego sera. całość wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 25-30 minut (na wierzchu zapiekanki powinna powstać twarda skorupka). Podawać z różnymi surówkami i marynatami.