Sposób przygotowania:
Włoska zupa minetrone
Warzywa obieramy i myjemy. Lubiacym podsmazane warzywa w zupie, proponuje podsmażyć cebule na oleju, ja natomiast nigdy tego nie robie. Cebule pokroic w kostke lub piórka, papryke pokroic w kostke, selera drobno posiekac cukinie grubo pokroic na polpaski, (pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w kostke). Do gotującej się wody wsypujemy przyprawy oraz dodajemy kolejno: cebule, papryke – które gotujemy ok. 5 min, po czym wrzucamy cukinie, selera i ryz. Gotujemy ok. 10 min, dodajemy, groszek, odsaczona fasole, zagotowujemy, jeśli mamy pomidory, dodajemy, a jeżeli uzywamy koncentratu, wrzucamy koncentrat i dobrze rozprowadzamy w zupie, zagotowujemy i wylaczamy palnik, nie zdejmując z niego garnka, tak by zupka ,,doszla’’ pod przykryciem. Na koniec, przed podaniem, posypujemy zupe w talerzu bazylia i oregano.
mania
Sarenka
misia53
msewka
kinga
yola
sara24