Sposób przygotowania:
Włoskie babeczki makaronowe z pesto z rukoli
Pesto: do blendera dodajemy rukolę, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy 50 ml oleju, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, na sam koniec dodajemy do niego groszek i po 30 sek. odcedzamy (groszek ma być tylko sparzony) i studzimy. Foremki na babeczki wykładamy salami, a jajko łączymy z posiekaną drobno papryczką chili, pieprzem i śmietaną. Za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajko i mieszamy z pokrojonymi oliwkami w plasterki. Jajko mieszamy z makaronem i groszkiem. Takim makaronem wypełniamy (za pomocą łyżki) foremki. Na wierz każdej makaronowej babeczki nakładamy po łyżce sera topionego camembert. Babeczki pieczemy w 180°C ok. 20 min. Babeczki podajemy z pesto z rukoli.