SUPERPRZEPIS

Bułeczki włoskie

  • 6
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Bułeczki włoskie Więcej zdjęć (5)

Tym razem kolej na bułki włoskie z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podbiły moje serce i moich znajomych. Rozpływają się w ustach. Upiekłam ich za mało na próbę, zjedzone zostały od ręki.

Składniki:

Bułeczki włoskie

 

 

 

  • Przepis na 8 bułeczek, jeżeli chcemy 16 sztuk podwajamy porcję

Sposób przygotowania:

Bułeczki włoskie
Drożdże wykruszam do miski, dodaję mąkę dwie łyżki i odrobinę wody ciepłej. Zaczyn ma mieć konsystencję śmietany gęstej. Całość mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, wodę, sól, przyprawę do pomidorów, oliwę i ciasto wyrabiam ręką na gładką masę. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę nakrywam ściereczką.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 8 części. Formuje kulkę i rozwałkowuję na placek o średnicy 10 cm. Na każdy placuszek nakładam dwie łyżeczki farszu, sklejam i formuję kulkę. Odstawiam na blaszkę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posypuję mąką.

Piekę w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni około 25 minut. Bułeczki można wyrobić w maszynie do chleba. Farsz: Ser feta rozkruszam, dodaję pomidory suszone pokrojone, oliwki plastry i całość mieszam.
Bułeczki włoskie
Ciasto wyrobione odstawione do wyrośnięcia
Bułeczki włoskie
Farsz z sera feta oliwek czarnych i suszonych pomidorów
Bułeczki włoskie
Farsz wyłożony na ciasto placuszki okrągłe
Bułeczki włoskie
bułki wyrośnięte nadziana nadzieniem do wyrośnięcia odstawione