Sposób przygotowania:
Bułeczki włoskie
Drożdże wykruszam do miski, dodaję mąkę dwie łyżki i odrobinę wody ciepłej. Zaczyn ma mieć konsystencję śmietany gęstej. Całość mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, wodę, sól, przyprawę do pomidorów, oliwę i ciasto wyrabiam ręką na gładką masę. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę nakrywam ściereczką.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 8 części. Formuje kulkę i rozwałkowuję na placek o średnicy 10 cm. Na każdy placuszek nakładam dwie łyżeczki farszu, sklejam i formuję kulkę. Odstawiam na blaszkę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posypuję mąką.
Piekę w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni około 25 minut. Bułeczki można wyrobić w maszynie do chleba. Farsz: Ser feta rozkruszam, dodaję pomidory suszone pokrojone, oliwki plastry i całość mieszam.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 8 części. Formuje kulkę i rozwałkowuję na placek o średnicy 10 cm. Na każdy placuszek nakładam dwie łyżeczki farszu, sklejam i formuję kulkę. Odstawiam na blaszkę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posypuję mąką.
Piekę w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni około 25 minut. Bułeczki można wyrobić w maszynie do chleba. Farsz: Ser feta rozkruszam, dodaję pomidory suszone pokrojone, oliwki plastry i całość mieszam.
edytaha
Alex_M
jaNina
Muszę znowu upiec bo narobiłas mi apetytu :)
anemon
reanja
marietta