cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

SUPERPRZEPIS

Włoskie faworki pieczone - chiacchiere

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ta forma karnawałowych słodkości jest doskonałym rozwiązaniem dla osób , które liczą kalorie lub nie jedzą smażonych smakołyków.

Włoskie faworki pieczone - chiacchiere Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoskie faworki pieczone - chiacchiere

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 zółtko
  • 40 g cukru pudru
  • 25 g masła
  • 2-3 łyżki likieru Limoncello/można zastąpić winem np.Marsala/
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

  • oraz
  • cukier puder z wanilią do posypania

Sposób przygotowania:

Włoskie faworki pieczone - chiacchiere
-Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, dodać szczyptę soli. -Wbić jajko i żółtko ,dodać miękkie masło, likier. -Wyrobić gładkie, elestyczne ciasto , zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min. -Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować /podsypywaćw razie potrzeby niewielką ilością mąki/.-Radełkiem z ząbkami wyciąć dowolnej wielkości prostokąty i naciąć je na środku. -Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć gotowe prostokąty ciasta. -Piec ok. 10-12 min w temp. 180 st. C. do uzyskania lekko złotego koloru. -Lekko przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Włoskie faworki pieczone - chiacchiere
Wyrobione elastyczne ciasto cieniutko rozwałkować i wyciąć prostokątne ciasteczka .
Włoskie faworki pieczone - chiacchiere
Faworki ułożyć na blasze wyscielonej papierem do pieczenia.
Włoskie faworki pieczone - chiacchiere
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C do uzyskania złotego koloru.
Włoskie faworki pieczone - chiacchiere
Lekko przestygnięte faworki posypać cukrem pudrem.