Sposób przygotowania:
Włoskie faworki pieczone - chiacchiere
-Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, dodać szczyptę soli. -Wbić jajko i żółtko ,dodać miękkie masło, likier. -Wyrobić gładkie, elestyczne ciasto , zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min. -Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować /podsypywaćw razie potrzeby niewielką ilością mąki/.-Radełkiem z ząbkami wyciąć dowolnej wielkości prostokąty i naciąć je na środku. -Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć gotowe prostokąty ciasta. -Piec ok. 10-12 min w temp. 180 st. C. do uzyskania lekko złotego koloru. -Lekko przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Netka
cris
Oczywiście,że to nie to samo.......faworki pieczone bardziej przypominają kruchutkie ciasteczka, ale..............można i tak...
kołczu
marietta
cris
iziona
cris