Sposób przygotowania:
Włoskie gołąbki- Cannelloni z mięskiem
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie lekko miękki ( nie rozgotowany). W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy je do czasu, aż staną się mięciutkie. Mięso mielone należy dobrze zasmażyć na oliwie z oliwek. Ugotowany ryż i zasmażone mięso mieszamyze sobą doprawiając pieprzem (można dodać łyżkę oliwy z oliwek)). Rurki cannelloni (twarde, nieugotowane) nadziewamy farszem ryżowo-mięsnym. Układamy je jedna obok drugiej w blasze do pieczeni lub naczyniu żaroodpornym delikatnie przesmarowanym oliwą. Wracamy do uduszonych pomidorów: dolewamy przecier pomidorowy oraz posiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Jeżeli pomidory są widoczne warto je zblendować , tak aby powstał jednolity sos. Ułożone rurki zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170zt na około 10 minut. Po tym czasie posypujemy danie żółtym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika no kolejne 15 minut ( żeby ser się nie spalił można zmniejszyć temp do 160st). Po tym okresie oczekiwania i wdychania pieknych włoskich zapachów, zabieramy się za jedzonko..Sssmacznego!