Sammyk

Sammyk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Włoskie gołąbki- Cannelloni z mięskiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam dania kuchni włoskie, a to jest jedno z moich ulubionych..

Włoskie gołąbki- Cannelloni z mięskiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoskie gołąbki- Cannelloni z mięskiem

 

  • 0.5kg mielonego mięsa wołowego
  • 2 torebki białego ryżu
  • 1,5 opakowania makaronu cannelloni (około 30rurek)
  • 2 pomidory
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5-0,7l przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • 20-30 dkg tartego żółtego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Włoskie gołąbki- Cannelloni z mięskiem
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie lekko miękki ( nie rozgotowany). W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy je do czasu, aż staną się mięciutkie. Mięso mielone należy dobrze zasmażyć na oliwie z oliwek. Ugotowany ryż i zasmażone mięso mieszamyze sobą doprawiając pieprzem (można dodać łyżkę oliwy z oliwek)). Rurki cannelloni (twarde, nieugotowane) nadziewamy farszem ryżowo-mięsnym. Układamy je jedna obok drugiej w blasze do pieczeni lub naczyniu żaroodpornym delikatnie przesmarowanym oliwą. Wracamy do uduszonych pomidorów: dolewamy przecier pomidorowy oraz posiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Jeżeli pomidory są widoczne warto je zblendować , tak aby powstał jednolity sos. Ułożone rurki zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170zt na około 10 minut. Po tym czasie posypujemy danie żółtym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika no kolejne 15 minut ( żeby ser się nie spalił można zmniejszyć temp do 160st). Po tym okresie oczekiwania i wdychania pieknych włoskich zapachów, zabieramy się za jedzonko..Sssmacznego!
Włoskie gołąbki- Cannelloni z mięskiem
Porcja dla jednej osoby oczywiście z możliwością dokładki
Włoskie gołąbki- Cannelloni z mięskiem
a bez dokładki za pewne się nie obędzie...
Włoskie gołąbki- Cannelloni z mięskiem
Pyszne nadzienie chrupiąco-ciągnący ser..pomidorowy sos...MNIAM
Włoskie gołąbki- Cannelloni z mięskiem
SERdecznie namawiam do wypróbowania przepisu...Warto!