Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Włoskie penne rigate i polskie kurki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne letnie danie, lekkie i szybkie

Włoskie penne rigate i polskie kurki

Składniki:

Włoskie penne rigate i polskie kurki

 

  • makaron (wg apetytu)
  • kurki (25 dag na sos dla 3 osób)
  • oliwa z oliwek ok. 2 łyżek
  • wino białe, wytrawne (50 - 100 ml)
  • śmietana do sosów - ok. 250 ml
  • zielona cebulka - pół pęczka - niekonieczne
  • sól, pieprz - do smaku
  • oczywiście parmezan - ja lubię, więc minimum 2 - 3 łyżki startego parmezanu na talerz.

Sposób przygotowania:

Włoskie penne rigate i polskie kurki
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu - al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzuć opłukane i dokładnie osuszone kurki. Większe ewentualnie pokrojone, mniejsze w całości. Podsmaż na dość dużym ogniu przez chwilę, ciągle mieszając ( ok. 3 - 4 minuty). Wlej wino i poczekaj aż większość odparuje. Przykryj patelnię i duś pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Wlej śmietankę i dopraw do smaku. Duś jeszcze chwilę, już bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Odcedzony makaron przełóż do miski, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Podawaj z potartym parmezanem - w oddzielnym naczyniu. Możesz posypać posiekaną zieloną cebulką.