VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Włoskie serce (zamiast bułek)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kto powiedział, że na śniadanie muszą być jednolite bułki? A może czerwone serduszko? Jak wielkie było zaskoczenie mojego mężczyzny gdy rano na śniadanie otrzymał takie serducho zamiast tradycyjnego pieczywa. Wystarczy tak niewiele...

Włoskie serce (zamiast bułek) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Włoskie serce (zamiast bułek)

 

 

Sposób przygotowania:

Włoskie serce (zamiast bułek)
Do miska wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Pozwalamy mu ładnie wyrosnąć. Po tym czasie formujemy wałek o długości około 40 cm, kroimy wzdłuż na trzy części i zaplatamy warkocz. Układamy na kształt serca. Odstawiamy na 45 minut żeby delikatnie podrosło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C przez 20 minut.
Włoskie serce (zamiast bułek)
Etap 1 Z przygotowanego ciasta formujemy wałek, nacinamy go na trzy części
Włoskie serce (zamiast bułek)
Etap 2 Zaplatamy warkocz, układamy na kształt serca i pieczemy w 220*C przez 20 minut

Tagi:

jajko jajka