13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Włoskie Tiramisu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

zamiast mascarpone można użyć innego gęstego serka

Włoskie Tiramisu

Składniki:

Włoskie Tiramisu

 

  • Składniki:
  • 2 gotowe spody biszkoptowe jasne
  • 2 łyżeczki kawy velvet
  • 2 łyżki alkoholu (może być wódka, rum, amaretto, brandy)
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • kakao ( do posypania 3 warstw biszkoptu)
  • 700g serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietany kremówki 30%
  • 100g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Włoskie Tiramisu
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę, a następnie dodać serka mascarpone, ubijając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i wszystko razem mieszamy. Teraz możemy zająć się naszymi spodami biszkoptowymi. Potrzebujemy je nasączyć kawą i alkoholem (2 łyżeczki kawy zalewamy wrzątkiem - około 150ml wody, gdy ostygnie dodajemy alkohol i kilka kropel aromatu rumowego, można użyć też migdałowego). Nasączony biszkopt posypujemy cienką warstwą kakao, a następnie smarujemy masą. Znowu posypujemy kakao, kładziemy drugi biszkopt, kakao i masę. Wierzch masy znowu posypujemy warstwą kakao. Gotowe tiramisu wkładamy do lodówka na kilka godzin albo na całą dobę, po wyjęciu z lodówki posypać cienką warstwą kakao.