MrSzagulec

MrSzagulec

Kucharz
[Przepisów: 9]

Wódka korzenna albo pierniczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocna i rozgrzewająca nalewka na zimowe wieczory

Wódka korzenna albo pierniczek

Składniki:

Wódka korzenna albo pierniczek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wódka korzenna albo pierniczek
Owoce obieramy, kroimy w cząstki i zalewamy spirytusem, odstawiamy na tydzień w chłodne i zacienione miejsce.Przyrządzamy syrop z wody i cukru, dodajemy utłuczone w moździerzu lub zmiksowane przyprawy i wlewamy do bazy. Odstawiamy na miesiąc w chłodne i zacienione miejsce. Po miesiącu butelkujemy z laseczką cynamonu, kilkoma ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz anyżkiem. Mimo dużej mocy nalewki nie czuć smaku alkoholu.