Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Wolnopieczona gicz wołowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Myślę, że wszyscy fascynaci mięsnych pyszności będą zadowoleni, kiedy znajdzie się przed nimi to danie.

Wolnopieczona gicz wołowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wolnopieczona gicz wołowa

 

  • 1,2 kg. giczy wołowej ( bez kości )
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule ( pokroić w duże kawałki )
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego peperoni
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wolnopieczona gicz wołowa
► Wykroić kośc z giczy wołowej, oczyścić z błon i umyć, przyprawić z solą i pieprzem, mięso obsmażyć przez kilka minut ze wszystkich stron na bardzo rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumieni. ► Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dorzucić cebule, posypać rozmarynem, peperoni i solą, dodać miód, wlać ocet balsamiczny i bulion. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 240 minut w temperaturze 140C / Termoobieg /. Po jakimś czasie jak trzeba podlać wodą. ► Po 210 minutach pieczenia, tempetaturę podwyszyć do 150C, mięso odwrócić na drugą stronę i odkryc na 15 minut. Pozostały czas piec dalej pod przykryciem. Po tak długim pieczeniu mięso powinno być bardzo miękkie i delikatne.
Wolnopieczona gicz wołowa
Dodać pozostałe składniki - całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Wolnopieczona gicz wołowa
Mieso obsmażyć ze wszystkich stron - aż się ładnie zarumieni - następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wolnopieczona gicz wołowa
Wykroić kośc z giczy wołowej - oczyścić z błon i umyć - przyprawić z solą i pieprzem.