Sposób przygotowania:
Wolnopieczona gicz wołowa
► Wykroić kośc z giczy wołowej, oczyścić z błon i umyć, przyprawić z solą i pieprzem, mięso obsmażyć przez kilka minut ze wszystkich stron na bardzo rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumieni. ► Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dorzucić cebule, posypać rozmarynem, peperoni i solą, dodać miód, wlać ocet balsamiczny i bulion. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 240 minut w temperaturze 140C / Termoobieg /. Po jakimś czasie jak trzeba podlać wodą. ► Po 210 minutach pieczenia, tempetaturę podwyszyć do 150C, mięso odwrócić na drugą stronę i odkryc na 15 minut. Pozostały czas piec dalej pod przykryciem. Po tak długim pieczeniu mięso powinno być bardzo miękkie i delikatne.
zbysiowa