Sposób przygotowania:
Schab wolno pieczony w pomidorach.
Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem z każdej strony. Następnie polać ketchupem oraz chrzanem. Mięso dokładnie natrzeć . Na dnie czystej miski, w której będziemy marynować schab ułożyć połamany liść laurowy oraz lekko rozdrobnione ziele angielskie. Wylać połowę pomidorów z puszki. Moje pomidory były bez skóry i już pokrojone. Mięso przełożyć do pojemnika, na wierzch wylać pozostałe pomidory i zamknąć przykrywką lub owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24 h. PO pierwszych 12 godzinach pojemnik otworzyć i odwrócić mięso, zamieszać marynatę. Ponownie zamknąć i wstawić na kolejne 12 h. Po upływie tego czasu schab wraz z marynatą przełożyć do garnka- najlepiej rzymskiego, ale ja używam bardzo ciężkiego żeliwnego. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. wstawić garnek. Piec 2 h- cały czas pod przykryciem. Następnie mięso obrócić i piec kolejne 2 h. Po tym czasie wyciągnąć garnek, zostawiając w nim mięso do całkowitego ostygnięcia. Kroić bardzo ostrym nożem. Podałam z sosem który wytworzył się podczas pieczenia. Pomidory zredukowały sok i powstał pyszny chutney. Smacznego:)
edytaha
marietta