Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie pomidorowym
Sos pomidorowy:
Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do wrzątku, a po około 30 sekundach wkładamy do lodowatej wody, po czym obieramy pomidory ze skórki, która teraz z łatwością odejdzie.
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej, na który dajemy czosnek i stawiamy patelnię na gazie. Gdy smażony czosnek uwolni swój aromat od razu na patelnię wrzucamy drobno pokrojone pomidory.
Co jakiś czas mieszając redukujemy sos przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy do sosu porwane na mniejsze kawałki liście bazylii oraz sól pieprz i cukier do smaku. Sosu nie redukujemy do końca ponieważ wrzucimy do niego usmażone klopsiki, które wchłoną pozostały płyn.
Gdy sos robi się na patelni, my zabieramy się za klopsiki.
Mięso mielimy na drobnych oczkach. Dodajemy do niego wszystkie przyprawy oraz kaszę manną (masa będzie nieco luźniejsza niż po dodaniu bułki tartej). Zwilżamy ręce wodą. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które obtaczamy w mące. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony. Usmażone klopsiki przekładamy do gotującego się sosu i dokładnie obtaczamy je w sosie.
Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut.
Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do wrzątku, a po około 30 sekundach wkładamy do lodowatej wody, po czym obieramy pomidory ze skórki, która teraz z łatwością odejdzie.
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej, na który dajemy czosnek i stawiamy patelnię na gazie. Gdy smażony czosnek uwolni swój aromat od razu na patelnię wrzucamy drobno pokrojone pomidory.
Co jakiś czas mieszając redukujemy sos przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy do sosu porwane na mniejsze kawałki liście bazylii oraz sól pieprz i cukier do smaku. Sosu nie redukujemy do końca ponieważ wrzucimy do niego usmażone klopsiki, które wchłoną pozostały płyn.
Gdy sos robi się na patelni, my zabieramy się za klopsiki.
Mięso mielimy na drobnych oczkach. Dodajemy do niego wszystkie przyprawy oraz kaszę manną (masa będzie nieco luźniejsza niż po dodaniu bułki tartej). Zwilżamy ręce wodą. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które obtaczamy w mące. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony. Usmażone klopsiki przekładamy do gotującego się sosu i dokładnie obtaczamy je w sosie.
Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut.