IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Wołowe roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wykwintne danie (zwane też zrazami) - nie tylko na obiad

Wołowe roladki

Składniki:

Wołowe roladki

 

  • 1/2 kilograma pieczeniowej wołowiny
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 10 dkg surowego wędzonego boczku bez skóry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała pietruszka
  • 4 łyżki musztardy
  • Ziarenka Smaku Winiary - 1 łyżeczka
  • czarny mielony pieprz - 1 łyżeczka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • 500 ml wrzącej wody
  • wykałaczki lub szpikulce do zrazów

Sposób przygotowania:

Wołowe roladki
Mięso kroimy w niezbyt grube (ok. 0,5 cm) plastry. Rozbijamy je tłuczkiem tak cienko, jak się da (uważając, żeby nie porobić w mięsie dziur). Każdy płat mięsa smarujemy musztardą, posypujemy Ziarenkami Smaku oraz pieprzem. Na każdym plastrze mięsa układamy po kawałku ogórka, boczku, marchewki, pietruszki cebuli i czosnku. Ciasno zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami/szpikulcami i obtaczamy w mące. Wrzucamy roladki na bardzo gorący olej i obsmażamy z obu stron.
Wlewamy wodę, dodajemy kostkę mięsną i dusimy (pod przykryciem) do miękkości (ok. 60 minut).
Wyjmujemy roladki, a sos trzymamy na małym ogniu, aż się zagęści i zredukuje swoją objętość (można dodać łyżkę − dwie mąki rozmieszanej w zimnej wodzie).
Podajemy z kaszą i surówką.
Smacznego!