Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wołowe zrazy trochę inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zrazy z mięsa wołowego z nadzieniem z kiełbasy schabowej, ogórka konserwowego, cebuli i suszonych pomidorów.

Wołowe zrazy trochę inaczej

Składniki:

Wołowe zrazy trochę inaczej

 

  • 8 dużych plastrów wołowiny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 8 łyżeczek musztardy miodowej
  • 10 dkg kiełbasy schabowej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 średnia cebula
  • 4 suszone pomidory
  • olej do smażenia
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Wołowe zrazy trochę inaczej

Etap 1

Wołowe zrazy trochę inaczej
Rozbite tłuczkiem mięso przyprawione i posmarowane musztardą.

Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą.

Etap 2

Wołowe zrazy trochę inaczej
Ogórki cebula pomidory i kiełbasa ułożone na plastrach mięsa.

Kiełbasę przekroić na pół, następnie wzdłuż w ćwiartki. Ogórki pokroić w ćwiartki, cebulę w grube piórka, pomidory przekroić na pół. Na każdym plastrze mięsa ułożyć po kawałku kiełbasy, ogórka, pomidora i po trochu cebuli.

Etap 3

Wołowe zrazy trochę inaczej
Nadziane roladki wołowe rumienione na oleju.

Zwinąć w ścisłe roladki, zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.

Etap 4

Wołowe zrazy trochę inaczej
Woda i kostka mięsna dodane do zrumienionych roladek.

Zrumienione mięso zalać 2 szklankami wody, dodać kostkę mięsną.

Etap 5

Wołowe zrazy trochę inaczej

Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (mi to zajęło ok. 90 minut). W razie potrzeby podczas duszenia dolewać więcej wody.

Jak roladki będą już miękkie zdjąć je na talerz, a sos lekko odparować.


Tagi:

mięso