Wołowina duszona

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, łatwe na każdą kieszeń.

Wołowina duszona

Składniki:

Wołowina duszona

 

  • mięso wołowe 2 kg
  • słonina 10 dag
  • szynka 10 dag
  • wino 1 szklanka
  • cebula 2 szt.
  • marchew 1 szt.
  • por 1 szt.
  • seler 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • ocet 1 łyżka
  • pieprz 10 szt.
  • sól 1 szczypta

 

Sposób przygotowania:

Wołowina duszona
Mięso umyć, zbić i osolić, naszpikować szynką i słoniną. Do żaroodpornego naczynia włożyć pokrojone cebule, marchew, pietruszkę, seler oraz por, wsypać ziarna pieprzu i włożyć mięso. Wlać wino, ocet i szklankę zimnej wody, dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso zmięknie, wyjąć je z naczynia, ułożyć na półmisku i zebrać tłuszcz t sosu. Częścią przecedzonego sosu polać mięso.

Tagi:

mięso szynka