Sposób przygotowania:
Wołowina duszona z fasolą
Fasolę umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Słodką paprykę oczyścić, pokroić w paski. Pomidory umyć, pokroić w cząstki.
Fasolę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej roślinny, obsmażyć mięso i cebulę, dodać pokrojoną paprykę. Wlać odrobinę gorącej wody, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, przykryć, dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę, pokrojone pomidory, wlać wino, przykryć, dusić jeszcze przez około 5-7 minut.
Fasolę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej roślinny, obsmażyć mięso i cebulę, dodać pokrojoną paprykę. Wlać odrobinę gorącej wody, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, przykryć, dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę, pokrojone pomidory, wlać wino, przykryć, dusić jeszcze przez około 5-7 minut.