cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Wołowina duszona z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

wołowina z fasolą

Wołowina duszona z fasolą

Składniki:

Wołowina duszona z fasolą

 

  • 300 g wołowiny,
  • 250 g białej fasoli,
  • 250 g pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 słodka papryka,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wołowina duszona z fasolą
Fasolę umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Słodką paprykę oczyścić, pokroić w paski. Pomidory umyć, pokroić w cząstki.

Fasolę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej roślinny, obsmażyć mięso i cebulę, dodać pokrojoną paprykę. Wlać odrobinę gorącej wody, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, przykryć, dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę, pokrojone pomidory, wlać wino, przykryć, dusić jeszcze przez około 5-7 minut.