Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Wołowina po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta przyrządzone mięso podajemy do drugiego dania.

Wołowina po prowansalsku

Składniki:

Wołowina po prowansalsku

 

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 dag goździków
  • 50 dag zielonego groszku

Sposób przygotowania:

Wołowina po prowansalsku
Ząbek czosnku dusimy przez chwilkę w oleju, następnie obsmażamy w nim ze wszystkich stron mięso wołowe. Dodajemy wodę oraz przecier pomidorowy. Kroimy na ćwiartki cebulę, szpikujemy je goździkami, a następnie za pomocą wykałaczek przytwierdzamy do mięsa. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy mięso przez mniej więcej dwie godziny. Następnie dodajemy groszek zielony i dusimy nadal, aż do momentu kiedy mięso będzie miękkie.

Tagi:

mięso