mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Wołowina po witenamsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Super wołowina, polecam szczególnie ze względu na bambusa - pychotka.

Wołowina po witenamsku

Składniki:

Wołowina po witenamsku

 

  • 500g chudej wołowiny
  • 4 łyżki oleju
  • 3 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 50g fasolki szparagowej
  • 2 papryki
  • 3 cebule
  • 50g kiełków soi
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 150g pędów bambusa

Sposób przygotowania:

Wołowina po witenamsku
Dymki oczyścić, umyć, posiekać. Czosnek obrać, umyć, przecisnąć przez praskę. Z oleju, dymki, czosnku, imbiru i papryki przygotować marynatę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, włożyć do marynaty na 10minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasiene, pokroić w paski. Cebule obrać, umyć, pokroić w talarki. Fasolkę umyć, gotować 5minut w osolonym wrzątku, odcedzić i osączyć. Pędy bambusa oczyścić, pokroić w słupki. Do rozgrzanego woka wrzucić mięso, smażyć 5minut, włożyć fasolkę, smażyć 2minut, dodać paprykę, cebulę, bambus i kiełki. Smażyć 2minuty. Wlać pozostałą marynatę po mięsie, sos sojowy, wymieszać, smażyć 2minuty i od razu podawać.

Tagi:

sosy wołowina