Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wołowina duszona w winie to idealna propozycja na niedzielny jesienny obiad. Wiemy, że wołowina wymaga dłuższego czasu duszenia, dobrze więc jest wykorzystać do jej przygotowania szybkowar.

Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami

 

  • 1000 g wołowiny z udźca
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 mały kawałek selera
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1000 g ziemniaków
  • 200 g śmietany 18%
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami
Mięso kroimy w dużą kostkę 2 x 2 cm. Zalewamy winem i odstawiamy do lodówki do przemacerowania na całą noc. Następnego dnia mięso odcedzamy, a wino odstawiamy do wykorzystania chwilę później. Warzywa (cebulę, marchew, selera) obieramy, cebule kroimy w ćwiartki, marchewkę w plasterki, a selera w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim kawałki mięsa. Pamiętajmy, aby nie mieszać mięsa w czasie smażenia. Pozwólmy im się usmażyć z jednej strony, a potem tylko przełóżmy na drugą. Usmażone mięso wkładamy do szybkowara. Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy marchewkę. Smażymy przez parę minut i również wkładamy do szybkowara. Dodajemy seler, pieprzymy i wlewamy wino. Szybkowar zamykamy i gotujemy około 30 minut, od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć. Po tym czasie z szybkowara wypuszczamy parę, odkręcamy. Do mięsa dodajemy pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Szybkowar zamykamy i gotujemy przez 15 minut. Ponownie z szybkowara wypuszczamy parę, odkręcamy. W kubeczku mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien lekko zgęstnieć. Danie przyprawiamy solą.
Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami
Wołowinę wraz z warzywami podsmażamy na patelni.
Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami
Następnie wkładamy do szybkowara i zalewamy winem.