marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wołowina w marynacie korzennej.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso pokroić na plastry,a te na kawałki i obtoczyć w owocowo-korzennej marynacie.Wstawić je do lodówki.Nagrzać piekarnik i piec w brytfance

Wołowina w marynacie korzennej.

Składniki:

Wołowina w marynacie korzennej.

 

  • 1/2 kg.polędwicy wołowej,
  • 1 pomarańcza pokrojona w cienkie plasterki,
  • 1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki,
  • łyżka jogurtu,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 2 łyżeczki oleju kukurydzianego,
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • 4 łyżeczki mielonego mastyksu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu,
  • posiekana natka pietruszki do przybrania,
  • cebula pokrojona w cienkie plasterki do przybrania,
  • sos tahini jako dodatek.

Sposób przygotowania:

Wołowina w marynacie korzennej.
Pokroić polędwicę na plastry o grubości 5,5 mm.,a plastry na kawałki..Wymieszać w płytkim naczyniu o poj.3 l. plasterki pomarańczy i cytryny,jogurt,ocet winny,ziele,gałkę muszkatołową,
kardamon,mastyks,sól i pieprz.Rozgnieść widelcem plastry cytrusów,aby puściły sok.Ułożyć wołowinę w marynacie,nakryć naczynie i wstawić na noc do lodówki,aby mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty.Po kilku godzinach przewrócić mięso na drugą stronę.Nagrzać piekarnik do temp.190 st.C,ustawić ruszt na 1/3 wysokości piekarnika.Wyjąć mięso i odcisnąć z niego
nadmiar marynaty.Porozdzielać kawałki mięsa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym,skropić olejem kukurydzianym,nakryć folią aluminiową i piec 20-25 min.dwukrotnie przewracając mięso.Zdjąć folię,odlać sos i piec mięso jeszcze z kwadrans.Po upieczeniu przełożyć mięso na półmisek wyłożony chlebem arabskim,udekorować natką pietruszki,plastrami cytryny.Podawać z sosem tahini.