Sposób przygotowania:
Wołowina w marynacie korzennej.
Pokroić polędwicę na plastry o grubości 5,5 mm.,a plastry na kawałki..Wymieszać w płytkim naczyniu o poj.3 l. plasterki pomarańczy i cytryny,jogurt,ocet winny,ziele,gałkę muszkatołową,
kardamon,mastyks,sól i pieprz.Rozgnieść widelcem plastry cytrusów,aby puściły sok.Ułożyć wołowinę w marynacie,nakryć naczynie i wstawić na noc do lodówki,aby mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty.Po kilku godzinach przewrócić mięso na drugą stronę.Nagrzać piekarnik do temp.190 st.C,ustawić ruszt na 1/3 wysokości piekarnika.Wyjąć mięso i odcisnąć z niego
nadmiar marynaty.Porozdzielać kawałki mięsa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym,skropić olejem kukurydzianym,nakryć folią aluminiową i piec 20-25 min.dwukrotnie przewracając mięso.Zdjąć folię,odlać sos i piec mięso jeszcze z kwadrans.Po upieczeniu przełożyć mięso na półmisek wyłożony chlebem arabskim,udekorować natką pietruszki,plastrami cytryny.Podawać z sosem tahini.
kardamon,mastyks,sól i pieprz.Rozgnieść widelcem plastry cytrusów,aby puściły sok.Ułożyć wołowinę w marynacie,nakryć naczynie i wstawić na noc do lodówki,aby mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty.Po kilku godzinach przewrócić mięso na drugą stronę.Nagrzać piekarnik do temp.190 st.C,ustawić ruszt na 1/3 wysokości piekarnika.Wyjąć mięso i odcisnąć z niego
nadmiar marynaty.Porozdzielać kawałki mięsa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym,skropić olejem kukurydzianym,nakryć folią aluminiową i piec 20-25 min.dwukrotnie przewracając mięso.Zdjąć folię,odlać sos i piec mięso jeszcze z kwadrans.Po upieczeniu przełożyć mięso na półmisek wyłożony chlebem arabskim,udekorować natką pietruszki,plastrami cytryny.Podawać z sosem tahini.
Papaja
Tit